EDEBİYATIMIZDA NA'T

EDEBİYATIMIZDA NA'T

28/05/2022

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Konya şubesinin mutad programlarından biri daha 14 Mayıs Cumartesi günü Kılıçarslan konferans salonunda gerçekleşti. 

 

Türk Edebiyatında na't'ın konuşulduğu program şair Ömer Korkmaz'ın yönetiminde ve Doç. Dr. Murat Ak'ın sunumuyla gerçekleşti. 

 

Ömer Korkmaz, na't kavramının Arap ve Fars Edebiyatındaki yeri üzerine başladığı konuşmasında na't'ın Hz. Peygamber'i övmekle birlikte dönemin inkârcılarına karşı Hz. Peygamberi ve İslam dinini müdafaa etmek, inkârcılara cevap vererek Müslümanların izzetini korumak işlevlerini de yüklediğinden bahsetti. Yine Fars Edebiyatında na't'ın görünümleri ve bazı ünlü farisi şairlerden örnekler verdi. 

 

Doç. Dr. Murat Ak konuşmasında Anadolu sahasında Hz. Peygamber'e duyulan saygı ve sevginin büyüklüğünden, bu sevginin na't türünü diğer edebi türlerden daha çok kullanılan türlerden biri haline getirdiğinden bahsetti. Na't yazmanın dini, felsefi, tasavvufi arka planı üzerinde derinlemesine bir tahlil yaptı. Na't türünün Türk Edebiyatında hemen tüm nazım biçimleri ile yazıldığı, nicelik ve nitelik olarak üst düzey eserler olduğu, bütün şairlerin mutlaka na't yazmış olduğu, şairleri na't yazmaya teşvik eden saiklerin neler olduğundan söz etti. Yine na't'ların dünyalık bir karşılık beklenmeden şairlerce en içten yazılmış olan ve bu sebeple ayrıca parlak ve muhabbet dolu olduğunu vurguladı. Pek çok na't'tan örnekler vererek şerhlerini yapan Ak, son olarak Niyazi Mısri’ye ait bir na't'i baştan sona şerh ederek konuşmasını tamamladı. 

 

Programın ardından Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Muammer Ulutürk konuşmacılara teşekkür belgelerini takdim etti. Derneğin bir sonraki programı 28 Mayıs 2022 tarihinde aynı yerde yapılacak.